Разходка из Езерната градина

 

Разходка из "Езерната градина"
Новини
Видео
Радио репортажи
Публикации
Връзки
За контакти
Фото ГалерияНовини / ексцентрици

16 Юли 10, 21:40 / Автор: Емил Кацаров
Бивш треньор по овчарски скок получава видения от бъдещето под формата на числа
Човек със светещ ореол му ги изсипва в глава

Феноменалният рекорд на Стефка Костадинова от 209 сантиметра е постигнат с помощта на треньор с екстрасензорни способности. Това твърди 75-годишният бивш съзтезател по овчарски скок Георги Коларов. Той е убеден, че умее да предвижда бъдещето и да внушава мисли от разстояние. През 1984  година, в навечерието на европейското  първенство по лека атлетика в Гьотеборг,   Георги Коларов  внушил на Стефка Костадинова, че ще бъде непобедима и предвидил до стотна от сантиметъра бъдещия й абсолютен световен рекорд. Бившият треньор по висок скок  притежава необичайната дарба  „да  вижда”   бъдещето под формата на  числа. Те му се явяват спонтанно.

75-годишният мъж се слави сред бившите си колеги от спортен клуб „Тракия” като човек, който прави безпогрешни спортни прогнози. Преди 30 години обаче на никого не му хрумвало, че бай Георги е  ясновидец. Всички обяснявали  уменията му да предвижда развоя на лекоатлетически съзтезания с невероятния му  късмет и наблюдателност. Днес Георги Коларов разкрива цялата истина за дарбата си, която му е донесла както  много радост, така  и много лични неприятности.

 

Как един светец изсипа купчина числа в главата на бай Георги

През 1970 година бившият съзтезател по овчарски скок отива на почивка в Бургас, заедно с младата си съпруга. Една нощ лекоатлетът сънува необичаен сън. Мъж със светещ  ореол на главата се надвесва над леглото му и изсипва върху главата на бай Георги  купчина от бели цифри: „Когато бях на почивка в Бургас, сутринта в четири часа,  един светец ми изръси цифри. Пред мене ми се поклони и си замина. През деня една цифра 15 ми се заби в главата и жена ми, както на плажа се пече по десет-дванайсет часа, викам й: „След 15 години, между нас казано, ще те оперират от кожен рак, меланом - от туй дето се печеш толкова много!” Това става 70-та година. Тогава бях на 37 години.”, споделя пред „168 часа” Георги Коларов. По онова време никой от близките му не вярва в предсказания за бъдещето. Всички са верни на партийната линия, която изключвала съществуването на светци и привидения в условията на диалектическия материализъм.  Но бай Георги се оказва прав. Точно след 15 години съпругата му се разболява от рак на кожата и трябва спешно да я оперират.

Първите невероятно точни спортни прогнози се появяват няколко години по-късно. Загадъчните цифри започват да спохождат главата на бившия съзтезател по овчарски скок съвсем ненадейно. През 1974 година  Георги Коларов е уважаван треньор. В залата, където юношите се подготвят за републиканско съзтезание , съвсем на шега  колега на бай Георги го пита колко ще скочи любимия му съзтезател  Здравко Димитров. Изведнъж мистериозните цифри отново се изсипват пред погледа на Георги Коларов и той отговаря, без да се замисли: „Добре, след пет месеца Здравко ще стане балкански шампион с 4.80; а Горчо ще бъде втори с 4.70...” По онова време Здравко Димитров с огромна трудност предолява 4 метра и 40 сантиметра и никой не вярва в предвиждането на Георги Коларов. Точно след 5 месеца треньорът по овчарски скок се оказва прав. От тогава, къде на шега, къде насериозно, колегите в спортната зала започват да изпробват необичайните ясновидски способности на бай Георги. Той предвидливо не споделя с никого за необичайната си среща с  мистериозния светец и обяснява успешните си прогнози пред партийните другари с невероятен късмет и умение да наблюдава.

 

Първи срещи със Стефка Костадинова

През 1982 година съдбата среща Георги Коларов с бъдещата абсолютна рекордьорка по висок скок  Стефка Костадинова. По онова време слабичкото 17-годишно момиче е все още в началото на голямата си спортна кариера.  Георги Коларов води българската група от юноши-лекоатлети на турнир в Будапеща. Славата на бай Георги да предвижда с математическа точност резултатите от  бъдещи съзтезания спечелва доверието на  личния треньор на Стефка  Костадинова: „Тя беше предупредена, че  другарят Коларов  ще й каже с точност колко ще скочи. Умеех с един поглед да преценя възможностите на съзтезателите”, спомня си бившият треньор.  Малко преди съзтезанието в Будапеща Георги Коларов прогнозира, че Валентин Видев ще вземе златен медал заедно със Сергей Бубка /бъдещ световен рекордьор на СССР/ , а другият българин - Кузман Данев – ще се класира четвърти. Предвиждането се оказва безпогрешно.

След две седмици отиваме в Дебрецен, на друг турнир. Пак, състезанието не е започнало, нямам информация за участието на другите. Идва Стефка Костадинова  и четиримата наши съзтезатели при мен сядат. Казвам: „Стефке, ти си първа със 190 сантиметра”. В Будапеща тя скочи  186 сантиметра. Стефка ми отговаря: „ Ще го скоча, другарю Коларов, ще ги скоча, разбира се.” , с носталгия си спомня Георги Каларов. Тогава Стефка Костадинова за първи път скача 190 сантиметра. Верни се оказват предвижданията и за другите български съзтезатели: „Казвам на Кузман Данев: „Кузмане, ти си първи - ставаш майстор с пет метра и десет сантиметра.... Николай, ти с пет метра ставаш четвърти. Край.”  Въобще не съм се вяснал да ги гледам. Просто стоя настрана.” -  прогонозата отнова се оказва безпогрешна.

Първоначално Георги Коларов е стъписан от необичайната си дарба. Опитва се да я обясни с обикновено  спортно суеверие или с „треньорска интуиция”. Но когато загадъчните цифри се изсипват за пореден път в главата му, без да има пряк контакт със съзтезателите, бившият спортист се убеждава, че някаква „сила свише” го ръководи. В навечерието на олимпиадата в Москва /1980/, един ден в спортната зала се появява треньорът на световната рекордьорка по хвърляне на диск Мария Вергова - Димитър Бахчиванов. Той носи тетрадка, на която са записани  последните резултати на друга  негова съзтезателка Иванка Манчева. Димитър Бахчиванов се надява тя да повтори олимпийските успехи на Мария Вергова. Очакванията му обаче са набързо попарени от Георги Коларов: „ Каза ми: „Гошо, ето ми тетрадката - погледни какви невероятни  качества има Иванка”. Погледнах резултатите и му казах - 62 метра  и 48 сантиметра. Край! Ще бъде шеста. Така и стана.”, споделя Георги Коларов. Тогава за първи път треньорът по овчарски скок предвижда спортен резултат само по цифрите в една тетрадка.

Днес 75-годишният старец е убеден, че по някакви неведоми енергийни канали е в състояние да внушава мисли от разстояние: „Няколко пъти ми се е случвало: докосна с ръка някого, кажа му две думи и той постига невъзможни резултати. Преди това никой не го е смятал за голям спортист. След няколко месеца става рекодьор, напълно неочаквано.  Не знам какво да си мисля. По-скоро съм склонен да приема, че има някакъв енергиен заряд, който се предава на човека, на когото внушавам мислите си. След като го погледна в очите, той/тя  става непобедим, започва да възприема себе си като шампион. А както знаете, мислите определят всичко. Този, който е убеден в успеха си, рано или късно, го постига”, категоричен е Георги Коларов.

 

Невероятно: „Ти ще скочиш 209 сантиметра! Край!”

Случаят с феноменалният рекорд от 209 сантиметра на Стефка Костадинова е по-различен. Георги Коларов твърди, че още първият път, когато я видял да тренира в спортната зала, бил убеден в шампионското й бъдеще. „Стефка имаше невероятен потенциал. Тя беше родена да побеждава.”, спомня си бившият треньор. През 1984 година Георги Коларов предрича резултатите й в 25 предстоящи съзтезания. Три години преди да постигне феноменалния си рекорд от 209 сантиметра, Стефка вече е чула от бай Георги, че космическият скок ще стане факт през лятото на 1987 година.  Тогава, през 1984 година,  това постижение изглежда немислимо не само за Стефка Костадинова, но и за всеки „здравомислещ” специалист по висок скок.  За 209 санитметра познах, когато Стефка дойде при мен заедно  с  Николай  Петров . Това беше през 1984 година. Тогава й направих най-голямата прогноза, за 25 състезания. Когато дойдоха при мен, Стефка беше скочила в Москва 196 см. Питам Николай: „Догодина колко ще скочи Стефка,  защото ти я поемеш сега?” Казва: „2 метра.” Тогава викам: „Стефке, я,  стани бе, мойто момиче! Погледни ме в очите! Догодина знаеш ли колко ще скочиш?!” „Ами колкото кажете вие!”. „Два метра и шест сантиметра!”. А тя пита:„Тези сантиметри  как се скачат?!”  Аз само й казвам: „Погледни ме още един път!” И тя отговори:  „Ще го скоча! Край! Благодаря ви!”, разказва с трепет в гласа бай Георги. Цялата му прогноза е документирана пред методистите в спортен клуб „Тракия”. „Тогава записахме, че Стефка ще скочи 206 сантиметра следващата година. Така и стана. А за 1987 година бях предрекъл резултата от 209 сатниметра”, припомня си славното минало бившият треньор. И до днес бай Георги вярва, че по някакъв начин телепатично е мобилизирал потенциала на феноменатланата ни шампионка и косвено е спомогнал за нейния недостижим рекорд.

 

Божия благословия или тъмна прокоба?!

Необичайната дарба на Георги Коларов ту се появява, ту изчезва стихийно. Старецът е категоричен, че не може да познае числата от тотото, нито е в състояние да печели пари от залагания. „Не съм се опитвал сериозно, но не мисля, че бих могъл да прогнозирам с точност хазартна игра. Първо, цифрите, които понякога висшата сила изсипва в главата ми, не идват всеки ден. Те се появяват ненадейно, и сякаш някакъв вътрешен глас ми казва как да ги тълкувам. Пробвал съм да позная  числата от тотото, не се получи, просто нямах никаква интуиция. Явно висшата сила не желае да се занимавам с такива неща”, обобщава бай Георги. Дарбата му е спечелила много приятели, но и врагове, защото бившият треньор не спестява истината на никого, дори на най-близките хора. „А, бе, за тия неща не искам да говоря, защото е неприятно, но се е случвало да видя стар познат на улицата и  изведнъж: Щрак! – някакава цифра виждам, и му казвам: Пази се, след 2 седмици може да си навехнеш глезена. И то така става. После този човек ми се сърди и мисли, че съм му направил нещо.” – споделя бившият треньор. Съпругата му  също е потърпевша от страховитите прогнози. За щастие, след операцията от рак на кожата, възрастната дама се възстановила успешно. Но тя трудно може да преглътне  предсказанията на съпруга си: „Веднъж казах да тъста си: „Пази се! След 6 месеца ще си счупиш тазобедрената става.” За нещастие, прогнозата ми се сбъдна, и тогава той дълго време не ми проговори, сърдеше се.” – жалва се бай Георги.

Бившият треньор по овчарски скок успешно предвижда и земеделски добиви. Преди три години се хванал на бас с пловдивски бизнесмен, че е в състояние безпогрешно да прогнозира колко килограма рози ще добие от един декар площ. Предприемачът се занимавал с производство на розово масло. „С един милионер, ,Скакалечков се казва, си разхождаме в парка кучетата. Аз никога не съм му казвал какво мога. Шофьорът му обаче чул от някакви състезатели за способностите ми и го предупредил, че другарят Коларов е не баба Ванга, а нещо повече. И тогава този бизнесмен ми казва: „Абе, ще те заведа да ми видиш розовия масив и да ми кажеш колко тона ще изкарам и по колко килограма от декар.” На другия ден праща агронома у нас, взимат ме с кола, отиваме, обикаляме розовия масив и му казвам: Пиши си - 495 кила от декар. Като почнаха да берат розите- абсолютно точно - 495 кила от декар.” , с доволна усмивка си спомня бай Георги. 

(Препечатано от вестник „168 часа, март 2010 г.) 


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

Коментари
2. stanimir penchev
19.06.13
05:52
daaa tova e choveka koito me zapali za tozi sport !!!! MERSI!!!
1. Иванка Костадинова
05.12.10
14:34
Аз съм леля на Стефка Костадинова. Искам да потвърдя, че прогнозите на г-н Коларов за резултатите на Стефка са верни. Това е човек със свръхспособности.
Добави коментaр 
От:
Коментар:
Въведете кода от картинката в ляво

 
0.1281